Wedstrijdverslag zondag 7 november
RKEDO-1 vs Kwiek ’78-1
KWIEK STEEKT DE STOK TUSSEN DE SPAKEN…..

Twee keer per jaar komen we onze buren van RKEDO tegen in de competitie. Ik hoef niemand te vertellen dat deze strijd, ook wel de burenruzie van Koggenland genoemd, altijd een spannend gebeuren is. Doorgaans kan iedereen van De Goorn en Avenhorn samen door één deur, maar als de wedstrijd der wedstrijden gespeelt gaat worden wordt menigeen al weken vooraf wat onrustig…. Vorig jaar konden vanwege alle Corona perikelen niet naar De Krom om de wedstrijd te zien, maar gelukkig waren daar een paar slimme Kwiekers die daar ter plekke het “liveverslag” hebben gedaan, iets wat gezien de kijkersaantallen in hele goede aarde was gevallen. Maar zoveel anders is het nu weer! Een mooie pot voetbal staat te wachten in De Goorn. De thuiswedstrijd is overigens in Mei 2022. Op de allerlaatste speeldag ontvangt Kwiek ’78 dan RKEDO op ons mooie complex aan Het Veer.

Kwiek ’78 draait op volle toeren en na de wedstrijden tegen MOC thuis met een nipte overwinning, de uitwedstrijd bij DWB die net verloren ging, thuis tegen Woudia met de 3 punten in de tas en De Valken waar het 2-2 is geworden. Een mooie reeks dus. Ook hebben de buren van RKEDO niet stilgezeten en staan vooralsnog fier bovenaan in de ranglijst. Maar zoals zo velen weten… je kan dan nog zo vaak winnen, er komt een dag dat je je meerdere moet erkennen….en dat komt elke week een stapje dichterbij…

De voorbereiding was helemaal top. Ondanks de aangekondigde Corona maatregelen werden de mannen van ons vlaggenschip door de hoofdsponsor getrakteerd op een heerlijk ontbijt. Samen konden de mannen genieten van een lekker soepje en diverse broodjes. Daarna richting De Krom op de fiets, want zo gaat dat als je de dorpsderby speelt en al op voorhand weet dat na afloop verstandiger is om fietsend terug te gaan dan met de auto….

Bij RKEDO aangekomen wachten de mannen de eerste verrassing; diverse oud-spelers van ons vlaggenschip hadden de moeite genomen om ook bij deze geweldige pot voetbal aanwezig te zijn. Wat leuk om weer eens met ze bij te praten, helemaal top!

Het is 14:00 uur en de scheidsrechter blaast op zijn fluitje, Kwiek ’78 speelt vandaag in de zwarte uit tenues. Vanaf het eerste moment is het Kwiek ’78 die laat zien wat voetballen is, het is allemaal nog wel erg onrustig van beide elftallen, dus het zogenoemde aftasten is begonnen. De ballen vliegen over en weer en beide teams zijn aan elkaar gewaagd. Na 3 minuten mag RKEDO de eerste hoekschop al nemen maar deze wordt keurig weggewerkt. De eerste doelpoging is voor Kwiek ’78, slechts 7 minuten zijn gespeeld, dit beloofd een prachtige kraker te worden. Kwiek ’78 blijft aandringen voor het doel van RKEDO, maar de bal wil nog niet het netje in. Dan weer een aanval van RKEDO, maar opnieuw staat het achterin bij Kwiek ’78 als een huis; Lorenzo, Matthijs en Bram laten het kaas niet van hun brood eten. Nick wordt weggestuurd met een lange bal en mist op een haar na het doel. Dan is het onze frivole Loys die met de bal aan de haal gaat, maar de pass op Nick haalt het net niet. De wedstrijd begint iets te kantelen en RKEDO zorgt met lange ballen voor gevaar bij het doel van onze Gijs. Gijs komt ver uit zijn doel en voorkomt hiermee ellende. De mannen van RKEDO beginnen te mopperen op elkaar en proberen de boel op scherp te zetten. Iets wat ze aardig lukt want door een onbesuisd schot van RKEDO in de 22ste minuut zorgt ervoor dat Gijs moet vissen en dat Kwiek ’78 1-0 achter staat. De mannen van Kwiek ’78 laten hun hoofd niet hangen en gaan er vol tegenaan. Rik en Nino rennen als hazen over het veld en maken het de tegenstander knap lastig. Maar toch is het in deze fase van de wedstrijd RKEDO die makkelijk onder de druk van Kwiek ’78 uit speelt. Weer een top redding van Gijs zorgt voor een hoekschop voor RKEDO. RKEDO heeft veel lange spelers in hun team die zich allemaal melden voor het doel van Gijs. De bal valt goed voor RKEDO op een van de hoofden en een kopbal zorgt ervoor dat Kwiek ’78 in de 29ste minuut tegen een 2-0 achterstand aan kijkt. Ook nu pakken de mannen van Kwiek ’78 het goed op; je proeft gewoon dat er ook aan de kant van Kwiek ’78 mogelijkheden zijn en dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld is. Loys onderschept de bal, gaat er mee aan de haal en zorgt voor een hoekschop voor Kwiek ’78. Een prachtig genomen schot beland op het hoofd van onze aanvoerder Matthijs en ja hoor, de bal vliegt er prachtig in; 2-1! RKEDO trapt af maar verliest binnen no-time de bal aan Jaimy die er mooie kunstjes mee doet. Helaas lukt het hem niet om direct de gelijkmaker te maken voor de rust, iets wat gezien het speelbeeld wel verdiend zou zijn. De scheidsrechter vindt het genoeg na 48 minuten en fluit de mannen de rust in.

Trainer Geert stelt de mannen gerust tijdens het kopje thee; Kwiek ’78 heeft kansen zat en deze derby is nog lang niet verloren, sterker nog; de mogelijkheid om 3 punten af te snoepen is zeker geen grap!

De mannen betreden het veld, Nick is achtergebleven in de kleedkamer en Edgar neemt zijn positie in. Nog meer snelheid voorin moet de verdediging van RKEDO breken. Een prachtig schot van David beland in een overvol doelgebied van RKEDO waar met een hoop kunst en vliegwerk de bal wordt weggewerkt! Zo, Kwiek ’78 laat direct zijn tanden weer zien! Maar ook RKEDO staat op scherp en weet dat met een doelpunt verschil de wedstrijd nog lang niet gewonnen is. Nu is het Gijs die de bal niet klemvast heeft en met een hoop stress de bal wegmaait voor de opkomende RKEDO spelers. De mannen van RKEDO weten de scheidrechter goed te bespelen, hele rare buitelingen zorgen voor diverse vrije trappen waar vanuit de Kwiek-dugout toch vreemd tegenaan gekeken wordt. Een smerige overtreding op Lorenzo zorgt dan eindelijk dat de scheidsrechter de kant van Kwiek ’78 kiest. De vrije trap die hieruit volgt zorgt voor opwinding aan de zijlijn, een schot op doel van Loys vliegt rakelings over het doel van RKEDO. De mannen van Kwiek ’78 trekken de wedstrijd weer naar zich toe. Prima combinatie voetbal en prachtig overspellen zorgt ervoor dat RKEDO het nakijken heeft. De mannen van Kwiek ’78 zetten druk en je voelt dat er een doelpunt in de lucht hangt. Opnieuw prachtige combinaties zorgt voor een geweldig mooi doelpunt in de 58ste minuut. Loys heeft hem zo lekker op zijn pantoffel en schiet de bal snoeihard binnen. Heerlijk! 2-2. Meer dan verdient.

De spanning is om te snijden als Gijs de bal weg stompt, hij raakt hier Matthijs die naar de vlakte gaat. De waterzak brengt redding. Nu is het Bart die een geweldige trap naar voren geeft welke bij Lorenzo beland, een trap van afstand vliegt echter huizenhoog over het doel en beland op de naast gelegen camping. Kwiek ’78 blijft aandringen en het wachten is op het derde doelpunt. Loys krijgt de bal via Nino aangespeelt en heeft de vrije doorloop, de scheidrechter denkt er helaas anders over en meent dat Loys buitenspel zou staan, iets wat helemaal niet mogelijk was, maar goed, kans verkeken. David heeft afgelopen week goed geluisterd naar Tim en voert een prachtig toneelstukje op. Het levert Kwiek ’78 in elk geval een mooie vrije trap op net voor de 16 meter. Een prima trap beland in de voeten van Jaimy die er helaas geen doelpunt uit weet te persen. De scheidsrechter kijkt al menig maal op zijn horloge en pakt zijn fluit. Toch weet RKEDO nog net een vrije trap te krijgen maar ook deze kans gaat ruimschoots naast. Het fluitsignaal klinkt en de muziek vanuit de RKEDO kantine ook. Een 2-2 valt mee te leven, het is de kantine die vandaag gaat winnen in de derde helft.

Trainer Geert was tevreden en vertelde onze reporter dat hij een sterk Kwiek ’78 heeft zien spelen, die over de hele wedstrijd de overhand had. RKEDO daarentegen heeft slimme spelers die bij een uitbraak vaak wel de punten weten te verzilveren. Kortom, een mooie dorpsderby waar iedereen van heeft genoten! 

Zo ook het feest in de kantine van RKEDO. Deze keer koud bier, voldoende te eten en te drinken, een waar feest. Het hoogtepunt was een van de oud Kwiekers die het clublied nog even ten gehore bracht op het podium. Wat een feest, in het hol van de leeuw het Kwiek lied staan te zingen, gewoon hilarisch!

Volgende week een vrije zondag maar 21 november mag ons vlaggenschip weer aan de bak. Om 14:00 uur speelt ons eerste thuis tegen Sporting Andijk. Op deze zondag hebben onze Vrouwen-1 een mooi feestje in petto. Niemand minder dan Koos Slippens komt de boel na afloop van de wedstrijd eens flink op zijn kop zetten. Allemaal van harte welkom en graag tot dan!